Černý bez je keř či strom, který dorůstá do výšky až 6m. Nejčastěji ho najdete na okrajích lesů, na pasekách a podél cest. Již v minulosti byl černý bez považován za nejvýznamnější rostlinku českého léčitelství. To dokládá i známé české rčení: „před heřmánkem smekni, před bezem klekni“. Lidově se bezu také říká bezinky, kobzinky nebo psí bez. Ceněný je pro svůj obsah zdraví prospěšných látek, které jsou v květech, plodech, listech i kůře. V květech najdeme silice, slizové látky, třísloviny a organické kyseliny. Plody jsou bohaté na třísloviny, pektin, kyselinu jablečnou a v čerstvém stavu také na vitamín C a vitamíny skupiny B.
Pozor! Plody černého bezu jsou mírně jedovaté, vždy je tedy raději zpracujte například do džemu.
Kdy vyrazit na bez?
Na sběr květů vyrazte v období červen – červenec a dejte si pozor, aby se vám nastříhané květy nezapařily. Vhodný je například proutěný košíček. Sbírat plody vyrazte na podzim, ale ještě před prvními mrazíky. Zralé plody mají černou barvu.
Čaj z černého bezu by neměl chybět v žádné domácnosti. Proč ho ještě dnes zařadit do přírodní lékárny?
- přináší úlevu při bolestech v krku
- pomáhá při kašli
- odhleňuje organismus
- detoxikuje
- pomáhá s nespavostí
- používá se jako kloktadlo při zánětu mandlí
Černý bez je opředen mnoha mýty. Naši předci například věřili, že je ochrání před bleskem a čarodějnicemi. Novomanželům se zas dávaly bezové sazeničky jako svatební dar.
Recept na bezový sirup
Budete potřebovat:
- 50 květů černého bezu
- 3 litry převařené a vychladlé vody
- 2kg cukru
- 1 lžíci kyseliny citronové
- šťávu z jednoho citronu
Postup:
- květy operte
- omyté květy zalijte vodou, přidejte šťávu z citronu a vařte 15 minut
- 24 hodin nechte odstát v chladu
- po 24 hodinách sceďte přes plátýnko a opatrně vymačkejte vodu z kvítků
- do bezové šťávy vmíchejte cukr, kyselinu citronovou a vařte do zhoustnutí
- uchovávejte v chladu
- dobrou chuť