Černý bez: magická léčivka našich babiček

Černý bez: magická léčivka našich babiček

  • By :
  • Category : Zdraví
  • Comment : 0

Černý bez je keř či strom, který dorůstá do výšky až 6m. Nejčastěji ho najdete na okrajích lesů, na pasekách a podél cest. Již v minulosti byl černý bez považován za nejvýznamnější rostlinku českého léčitelství. To dokládá i známé české rčení: „před heřmánkem smekni, před bezem klekni“. Lidově se bezu také říká bezinky, kobzinky nebo psí bez. Ceněný je pro svůj obsah zdraví prospěšných látek, které jsou v květech, plodech, listech i kůře. V květech najdeme silice, slizové látky, třísloviny a organické kyseliny. Plody jsou bohaté na třísloviny, pektin, kyselinu jablečnou a v čerstvém stavu také na vitamín C a vitamíny skupiny B. 

sklenice

Pozor! Plody černého bezu jsou mírně jedovaté, vždy je tedy raději zpracujte například do džemu. 

Kdy vyrazit na bez?

Na sběr květů vyrazte v období červen – červenec a dejte si pozor, aby se vám nastříhané květy nezapařily. Vhodný je například proutěný košíček. Sbírat plody vyrazte na podzim, ale ještě před prvními mrazíky. Zralé plody mají černou barvu.

Čaj z černého bezu by neměl chybět v žádné domácnosti. Proč ho ještě dnes zařadit do přírodní lékárny?

  • přináší úlevu při bolestech v krku
  • pomáhá při kašli
  • odhleňuje organismus
  • detoxikuje
  • pomáhá s nespavostí
  • používá se jako kloktadlo při zánětu mandlí

Černý bez je opředen mnoha mýty. Naši předci například věřili, že je ochrání před bleskem a čarodějnicemi. Novomanželům se zas dávaly bezové sazeničky jako svatební dar. 

čaj

Recept na bezový sirup

Budete potřebovat:

  • 50 květů černého bezu
  • 3 litry převařené a vychladlé vody
  • 2kg cukru
  • 1 lžíci kyseliny citronové
  • šťávu z jednoho citronu

Postup:

  • květy operte
  • omyté květy zalijte vodou, přidejte šťávu z citronu a vařte 15 minut
  • 24 hodin nechte odstát v chladu
  • po 24 hodinách sceďte přes plátýnko a opatrně vymačkejte vodu z kvítků
  • do bezové šťávy vmíchejte cukr, kyselinu citronovou a vařte do zhoustnutí
  • uchovávejte v chladu
  • dobrou chuť