Skip to content

Zasekni

  • Byznys
  • Domácnost
  • Ekonomika
  • Elektro
  • Internet
  • IT
  • Láska
  • Mobil
  • Výrobky
  • Vztahy
  • Zdraví
  • Ženy
  • Zvířata

Černý bez: magická léčivka našich babiček

Posted on 9. 2. 202312. 6. 2023 By devene
Zdraví

Černý bez je keř či strom, který dorůstá do výšky až 6m. Nejčastěji ho najdete na okrajích lesů, na pasekách a podél cest. Již v minulosti byl černý bez považován za nejvýznamnější rostlinku českého léčitelství. To dokládá i známé české rčení: „před heřmánkem smekni, před bezem klekni“. Lidově se bezu také říká bezinky, kobzinky nebo psí bez. Ceněný je pro svůj obsah zdraví prospěšných látek, které jsou v květech, plodech, listech i kůře. V květech najdeme silice, slizové látky, třísloviny a organické kyseliny. Plody jsou bohaté na třísloviny, pektin, kyselinu jablečnou a v čerstvém stavu také na vitamín C a vitamíny skupiny B. 

sklenice

Pozor! Plody černého bezu jsou mírně jedovaté, vždy je tedy raději zpracujte například do džemu. 

Kdy vyrazit na bez?

Na sběr květů vyrazte v období červen – červenec a dejte si pozor, aby se vám nastříhané květy nezapařily. Vhodný je například proutěný košíček. Sbírat plody vyrazte na podzim, ale ještě před prvními mrazíky. Zralé plody mají černou barvu.

Čaj z černého bezu by neměl chybět v žádné domácnosti. Proč ho ještě dnes zařadit do přírodní lékárny?

  • přináší úlevu při bolestech v krku
  • pomáhá při kašli
  • odhleňuje organismus
  • detoxikuje
  • pomáhá s nespavostí
  • používá se jako kloktadlo při zánětu mandlí

Černý bez je opředen mnoha mýty. Naši předci například věřili, že je ochrání před bleskem a čarodějnicemi. Novomanželům se zas dávaly bezové sazeničky jako svatební dar. 

čaj

Recept na bezový sirup

Budete potřebovat:

  • 50 květů černého bezu
  • 3 litry převařené a vychladlé vody
  • 2kg cukru
  • 1 lžíci kyseliny citronové
  • šťávu z jednoho citronu

Postup:

  • květy operte
  • omyté květy zalijte vodou, přidejte šťávu z citronu a vařte 15 minut
  • 24 hodin nechte odstát v chladu
  • po 24 hodinách sceďte přes plátýnko a opatrně vymačkejte vodu z kvítků
  • do bezové šťávy vmíchejte cukr, kyselinu citronovou a vařte do zhoustnutí
  • uchovávejte v chladu
  • dobrou chuť

 

Navigace pro příspěvek

❮ Previous Post: Telefonní operátorka
Next Post: Přijímáme zakázky pro potisk textilu všeho druhu ❯

Podobné příspěvky

Zdraví
Stravování dětí, které má vliv na bubáka OBEZITU
14. 11. 2021
Zdraví
Klíšťata jsou nebezpečná
6. 11. 2021

© Zasekni.cz

Theme: Oceanly News by ScriptsTown

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Souhlasím