Začněte používat v kuchyni kurkumu – zde je několik důvodů, proč ji jíst

Začněte používat v kuchyni kurkumu – zde je několik důvodů, proč ji jíst

  • By :
  • Category : Výrobky
  • Comment : 0
Začněte používat v kuchyni kurkumu – zde je několik důvodů, proč ji jíst

Věříte na léčebnou sílu bylinek a rádi zkoušíte nové věci? Začněte v kuchyni využívat kurkumu a určitě své zdraví posílíte. Na co všechno je dobrá kurkuma? 

Začněte používat v kuchyni kurkumu – zde je několik důvodů, proč ji jíst

Pro toto koření je typická výrazná barva, kurkumin, který obsahuje je nejen velmi důležitou složkou, ale také účinnou látkou, která přináší řadu zdravotních benefitů. Kurkumin se hojně využívá i jako barvivo, má však kromě krásné syté barvy také protizánětlivé účinky. Kurkumu oceníte jako koření, které můžete přidávat do slaných i sladkých jídel nebo si z něj uvaříte hřejivý čaj. Jaké zdravotní benefity tím získáte? 

pexels-photo-1340116

Pro dokonalé trávení

Kurkuma cena se využívá především v kuchyni pro získání dokonalé barvy pokrmů, přidávat se může do polévek, do omáček, do kaší i k masovým pokrmům, využití najde i ve sladké kuchyni, výraznou má totiž především barvu a nikoliv chuť. Prastaré učení a lidové léčitelství zvané ájurvéda se zmiňuje ve svých dva tisíce starých textech o tomto koření jako o zázraku, který napomáhá k řešení mnoha zdravotních neduhů. Dnes je kurkuma také hojně využívaná, stačí jedna špetka koření v jídle a bude se vám mnohem lépe pokrm trávit. Díky léčivým látkám, které obsahuje působí zejména na správnou činnost jater a podporuje také tvorbu žluči, čímž výrazně ulevuje trávicímu traktu a podporuje jeho správnou funkci. 

Je také velmi účinným antioxidantem, pomáhá vyplavovat z těla škodlivé látky a při pravidelném užívání vám pomůže vybudovat silnější imunitu. Podílí se také na vzhledu a stavu pokožky, má vliv na alergické reakce a napomáhá ke zlepšení dýchacího ústrojí. Kromě toho pomáhá udržovat v kondici naše klouby a výrazně posiluje kardiovaskulární systém a preventivně působí proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění. 

pexels-photo-877220

Zvládnete to sami

Pokud byste nechtěli kurkumu využívat jen jako sypké sušené koření, můžete si ji vypěstovat i sami doma. Rostlina je to poměrně nenáročná, postačí vám k tomu čerstvá rostlina, která se po zakořenění jen vsadí do půdy, nijak zvláštní podmínky nepotřebuje, vyroste vám i v květináči a stačí ji jen občas zalévat. Z čerstvé kurkumy si můžete uvařit například čaj, který vás v zimě rozhodně zahřeje, vhodné je přidat i zázvor nebo jiné koření. 

Ať už seženete kurkumu v jakémkoliv stavu – sušenou, čerstvou nebo v tabletách, dbejte na to, abyste ji užívali nejlépe každý den. 

4.7/5 - (3 votes)